News:

The ORG
Truly Independent and Unbiased!

Main Menu

New forum member attempts 6.9 resurrection

Started by 1960mog, 11 June 2013, 08:28 PM

daantjie

Almost a year later, is there still a pulse on this patient, or has it flatlined :'(?  i hope not, where there is life there is hope 8)
Daniel
1977 450 SEL 6.9 - Astralsilber

1960mog

It is now more then two years that i was able to do something on the car.
However, last weekend i was able to remove the engine.





This is what it looks right now.
I plugged all the holes in preparation for cleaning.

Most of the intake valves got stuck in there guides, probably because the engine was sitting so long.
I was able to free them, but i hope i did not bent one when i turned the engine over to remove the torque converter. 

My biggest problems are still the rusted out floor boards.
So far i was not able to find any new or used parts to take care of that, but i did not look very hard either.
78 6.9 #4084
79 6.9 #6669

daantjie

There was a guy on ebay recently selling tons of new 116 body panels.
Daniel
1977 450 SEL 6.9 - Astralsilber

arcijack

if you need rear floor boards, i can carefully cut out from my 6.9 parts car they are in perfect condition, if u need send me a pm

floyd111

Quote from: daantjie on 20 April 2016, 09:23 PM
There was a guy on ebay recently selling tons of new 116 body panels.

Those are in a container, on their way here...sorry..
But, I got them ridiculously cheap, and have little need for them, as far as I know. My cars are pretty hard, but I was kind of forced to take the lot, in-one-go.
if you're still in need in a few months, I'll gladly send them to you at cost.

1960mog

Hi every one

The water pump in my 6.9 has two separate bearings and a spacer between them.
Is this the way to fix this pumps now, because the original bearing is not available anymore?



The bearings are still good, but what about this impeller?



Only two of the vanes have this type of damage.
Is it from corrosion or cavitation?

Also, I was able to clean up the engine.





A question about 6.9 starters.
My starter does not engage or spin when i try to bench test it.
It spins nicely if i power the motor directly.
I am unable to pull the 9 teeth gear out manually, even with the solenoid removed.
Only with the aluminum housing removed, the one the solenoid bolts to, i am able to pull the gear out.
Even then is it hard to get it going, it feels like some kind of magnet is holding it back.
Ones it moves a few mm, it slides easy.
Any suggestions are welcome.

Thanks

78 6.9 #4084
79 6.9 #6669

daantjie

Wow that engine looks simply fantastic nice work 8)!
For waterpump check with member "s class"  I think he went through the bearing debacle and might be able to assist you.
Daniel
1977 450 SEL 6.9 - Astralsilber

daantjie

Any progress, has this beast risen from the ashes???
Daniel
1977 450 SEL 6.9 - Astralsilber

1960mog

Hi

No progress.
1. I don't have much time to work on anything anymore.
2. I did take on a 6.3 for a friend.
3. I still need replacements for the rusted out floor boards.

I am sure one of this days i will get back on it.
78 6.9 #4084
79 6.9 #6669

rumb

'68 250S
'77 6.9 Euro
'91 300SE,
'98 SL500
'14 CLS550,
'16 AMG GTS