News:

www.W116.org
The #1 resource for our W116! Established 2004

Main Menu

identification help

Started by w116john, 15 August 2013, 02:48 PM

w116john

hi all
Can somebody tell me what this is for ? should it be connected to something its from the top rear of of my 76 450se engine block.

also there is a very intermittent groan /grind from the rear left of the car more noticeable at low speeds and when turning right, especially if the car has been idle for a while. The wheelbearing has been changed recently and the powersteering fluid is a little below the correct level?

any help appreciated

thanks


adamb

If this were a 6.9 and that was the rear of the right hand side of the V then it would be the temperature sensor for the instrument panel. Is the engine temp showing okay?

Groaning from one side when turning could be a number of things of course. Check that sway bar is not rubbing against the wheel. Clicking noises when turning under power is usually the drive shafts.

w116john

thanks adam

the temp sensor works but bounces around sometimes i assumed it was a bad ground.
the noise from the rear is not very frequent, and i am not too worried at the moment

john

w116john

hi
its not coming out from the engine block but from the rear of the fuel distributer its a bosch,  part no 0330 101 028

john

oversize

1979 6.9 #5541 (Red Bull)
1978 6.9 #4248 (Skye)
1979 6.9 #3686 (Moby Dick)
1978 6.9 #1776 (Dora)
1977 450SEL #7010 white -P
1975 450SEL #8414 gold -P

w116john

hi oversize

its a 1976 k jet , its below the fuel distributor

thanks
john

here is a better pic

w116john

hi
could it be an ignition switch over valve for the a/c, to help with idle when a/c is on?  a/c disconnected at the moment

john

1960mog

This is the hot start magnet.
Never seen it on US models.
It lifts up the control piston in the fuel distributor, for about 3 seconds, during starting  to flush the injection lines when the engine is hot.
78 6.9 #4084
79 6.9 #6669

JasonP


I thought this was standard on all k-jets.
1979 300SD
Color: 623H "Light Ivory"
1979 300SD
Color: 861H "Silver Green Metallic"
1977 280 E
Color: 606G "Maple Yellow"
-------------------------------------------

1960mog

Quote from: JasonP on 16 August 2013, 11:10 PM

I thought this was standard on all k-jets.

Does your 280E have one?

Maybe only the early models had one.
78 6.9 #4084
79 6.9 #6669

w116john

hi

its good i now know what it is, but should it be connected to a cable?

john

CraigS

Won't work without it. No loose cables floating around ?
[url="http://s109.photobucket.com/albums/n77/Aegeanfoods/My%20Cars/"]http://s109.photobucket.com/albums/n77/Aegeanfoods/My%20Cars/[/url]

w116john

hi

no sign of one at the moment, a closer inspection is required.

any idea where the other end of the cable would be connected to?

john